Hämta en bonus upp till 1000 kr hos Bethard! Klicka här

Inför matchen

En bra spelare är alltid förberedd med all tillgänglig information - och den sammanställer Rekar.se åt dig. Läs mer här →

Rekar Challenge
RC är en gratistävling där du bland annat kan satsa poäng på utvalda matcher varje dag. Läs mer här
2020-08-07 - 18:15
Vaduz - Thun

   

2020-08-07 - 19:00
GIF Sundsvall - Ljungskile SK

   

2020-08-07 - 19:00
Västerås SK - IK Brage

   

2020-08-07 - 19:00
Östers IF - Akropolis IF

   

2020-08-08 - 13:00
Degerfors IF - AFC Eskilstuna

   

2020-08-08 - 17:30
Dalkurd FF - Norrby IF

   

2020-08-08 - 17:30
Halmstads BK - GAIS

   

2020-08-08 - 17:30
Jönköping Södra - Umeå FC

   

VAR UPPDATERAD



Från poesi till poker: The Biggest Game in Town

16 Aug 2019 kl 12:05, RekarGå till bloggen - Följ via RSS

Det vimlar med böcker om kortspel, nätspel och spelande överlag i bokhandlarna. Vill du läsa en bok om odds och olika vinststrategier finns det flera författare som har satt sig in i ämnet. Detsamma gäller om du vill hitta en bok om poker. 

 

När nätpokern gjorde sitt intåg i början på 2000-talet började det dyka upp böcker om hur spelet bemästrades, men de var långt ifrån de första. Den kändaste pokerskildringen i bokform släpptes 20 år tidigare, och anses vara boken som blev starten för genren pokerlitteratur.

 

Alvarez: Lärare, poet och pokerspelare

Boken som ledde vägen för all annan pokerlitteratur är The Biggest Game in Town. Den skrevs av läraren och poeten Al Alvarez. Den idag 89-årige författaren föddes in i en judisk familj i London 1929. Redan i tidiga år cirkulerade hans liv kring böcker och utbildning och han studerade på skolor som The Hall School i Hampstead samt Oundle School och Corpus Christi College i Oxford. Hans huvudämne var engelska och efter sina studier arbetade han en kort tid som lärare på Oxford. Hans arbete tog honom till USA och Princeton University. Där blev han som 28-åring den yngsta personen någonsin att föreläsa om Christian Gauss. 

 

1956 var han tillbaka i England och London där han började att arbeta som redaktör och kritiker för poesidelen i tidningen The Observer. Där stannande han fram till 1966 och han hjälpte till att bana vägen för poeter som Miroslav Holub och Sylvia Plath. Under tiden han arbetade som lärare och kritiker skrev han egna böcker och poesi. Poesisamlingen The New Poetry, som släpptes 1962, är ett av verken som har fått mest uppmärksamhet. Däremot var det inte bara poesi som intresserade honom. Han har skrivit och publicerat flera icke fiktiva böcker och avhandlingar där han tar upp alltifrån livet efter en skilsmässa (Life after Marriage, skriven 1982) och drömmar (Night, skriven 1995). 

 

1983 kom däremot boken som pokervärlden fick upp ögonen för. The Biggest Game in Town är en bok som Alvarez skrev tack vare sitt intresse för poker. Hans pokerintresse sträckt sig aldrig längre än till hobbynivå och hans framgångar som spelare är okända. Hans bok är heller ingen hyllning pokerspelet, eller som fördjupar sig i hur poker går till. Det är istället en skildring av en enda händelse och gjorde att fler fick upp ögonen för spelet och Las Vegas.

(Man lägger marker i potten. Källa: Unsplash)
 

The Biggest Game in Town

Det som gör The Biggest Game in Town unik är att boken var den första av sitt slag. Boken beskriver poker-VM 1981, vilket är mer känt som 1981 World Series of Poker. På ett visuellt sätt och med ett språk som är nära förknippat med författaren beskriver Alvarez spelarna och atmosfären runt tävlingen, vars main event vanns av Stu Ungar. Prispotten var då 100 000 dollar, vilket är långt ifrån de 10 miljoner dollar som Martin Jacobson vann 2014. Utan att försköna eller förkasta skildrar författaren Las Vegas, som han egentligen inte är särskilt förtjust i, på ett exotiskt och berikande sätt. Han lägger stor vikt i att beskriva stämningen runt borden och spelarnas fokus på spelet istället för sakerna runt omkring. Han skriver att ”det nästa bästa efter att spela och vinna, är att spela och förlora”. Boken är fylld av kultförklarade citat och beskrivningar. 

 

Boken ger en tydlig inblick i spelet Texas Hold’em, även om det inte är en bok för den som vill lära sig spelet från början till slut. Det är den fortsatt populäraste pokervarianten och det är i Texas Hold’em No-Limit som Main Event-spelet avgörs. Texas Hold’em är en relativt enkel variant där spelarna spelar ett visst antal omgångar. Varje omgång slutar med att spelaren som har bäst hand vinner potten. Målet är inte alltid att vinna varje omgång, utan att istället försöka kontrollera storleken på potten baserat på handen spelaren har. Det är ett psykologiskt spel lika mycket som det kräver stor kunskap. Spelarna ska försöka avgöra hur bra händer motståndarna har. Strategierna som används kan liknas vid de som används för att göra roulettförutsägelser. I roulette ska spelaren försöka hitta mönster hos dealern eller se om det finns systematiska avvikelser. Det går att använda sig av visuella förutsägelser eller matematiska förutsägelser, vilket är när spelaren med hjälp av en dator försöker räkna ut hur snabbt kulan snurrar och var den stannar. Det får däremot bara göras för att göra hypotetiska uträkningar och inte under spelets gång. 

 

En pokerspelare använder liknande förutsägelsestrategier för att försöka avgöra hur omgångarna kommer att sluta. Hen har alltid studerat sina motståndare noggrant, vilket är en taktik som används av andra spelare, idrottsmän och bettare. Alvarez beskrev hur det kändes när det psykologiska spelet hade nått sin kulmen, och hans bok ger en djupgående inblick i känslorna som bubblade runt pokerbordet.

(Man dricker te och läser bok. Källa: Unsplash)

 

Övrig pokerlitteratur

The Biggest Game in Town anses vara den första pokerboken och starten på en helt ny genre. Detta är nödvändigtvis inte sant. Det är utan tvekan den första boken som fick störst genomslag. Däremot fanns det pokerlitteratur innan. David Sklansky, som anses vara världens kändaste pokerförfattare, släppte Essays of Poker 1981. Den blev däremot inte lika känd som hans hitbok Poker Teori (eng. The Theory of Poker)som släpptes 1989. Det är en bok för den som vill lära sig spela poker och den beskriver ingående hur spelet fungerar och ger flera kloka råd till nya spelare. En annan bok som har slagit igenom är Alexander Fitzgeralds bok The Myth of Poker Talent från 2016. Det är en bok som hjälper avancerade spelare att ta nästa steg genom att skildra vad som är skillnaden mellan en toppspelare och en medioker spelare. Andra kända exempel är Dan Harringtons No Limit Hold’em – Harringtons expertstrategier för turneringar (2006) och Matthew Hilgers Internet Texas Holdem: Vinnarstrategier från ett Internetproffs (2006). Utöver det har flera framgångsrika pokerspelare också släppt sina egna biografier, såsom Chris Moneymaker, Mike Sexton och Phil Hellmuth. 

 

Alvarez The Biggest Game in Town har kanske hamnat i skymundan för modernare pokerlitteratur. Vill man däremot få en inblick i hur poker spelades på mästerskapsnivå, långt in datorn och internets tid, håller boken fortfarande mycket hög kvalitet och bjuder på intressant läsning.  



Spelbolag

Åldersgräns 18+ Regler & villkor gäller för samtliga spelbolag.
Spela hos Bet365 - världens största spelbolag sett till omsättning Registrera dig här
Spela för 100 kr och få 100 kr hos Betfair - Registrera dig & Hämta bonusen här
Bethard Erbjuder alla nya kunder en bonus - upp till 1000 kr - Hämta här

Vi rekommenderar

Sätt in 100 kr hos Unibet och få 200 kr att spela för Hämta den här!
Välj mellan två bonusar hos ComeOn! 100% upp till 3000 kr eller sätt in 100 kr och få 500 kr - Hämtas här!
LeoVegas erbjuder ett gratisspel upp till 100 kr - Hämta det här!
18+ år - Regler & villkor gäller, stödlinjen.se
Hos betsson får du en bonus på upp till 1000 kr - Hämta den här!
Hos betsafe får du en bonus på upp till 1000 kr - Hämta den här!

Vi rekommenderar

Högsta bonusar

3000 kr
1000 kr
1000 kr
1000 kr
1000 kr
1000 kr
1000 kr
1000 kr
1000 kr


Copyright © Rekar.se - Alla rättigheter reserverade.

Rekar.se - SVERIGES SPELKÄLLA

Rekar.se är en oberoende webbsida och är inte ansluten till någon spelsajt. Vårt primära mål är att tillsammans med våra
användare förse sajtens besökare med speltips. Dessutom erbjuder vi statistik, tävlingar, bloggar och
dagliga diskussioner på speltavlan. Kontakt: info@rekar.se
Åldersgräns 18+ Regler & villkor gäller för samtliga spelbolag. Spela ansvarsfullt www.gamblingtherapy.org & www.stodlinjen.se