Inför matchen

En bra spelare Ă€r alltid förberedd med all tillgĂ€nglig information - och den sammanstĂ€ller Rekar.se Ă„t dig. LĂ€s mer hĂ€r →

Rekar Challenge
RC Àr en gratistÀvling dÀr du bland annat kan satsa poÀng pÄ utvalda matcher varje dag. LÀs mer hÀr
2023-03-21 - 19:30
Malmö - BrynÀs

   

Spelstopp passerat
2023-03-21 - 19:00
FÀrjestad - Frölunda

   

Spelstopp passerat
2023-03-21 - 19:00
Örebro - TimrĂ„

   

Spelstopp passerat
2023-03-21 - 19:00
AIK - MoDo

   

Spelstopp passerat
VAR UPPDATERAD



Delade ćsikter om videodomare

02 Aug 2019 kl 15:34, RekarGÄ till bloggen - Följ via RSS

VAR eller inte VAR. Nej, det här är inte en modern tolkning av Shakespeares klassiska fras. Det är en aktuell frågeställning som just nu ställs i fotbollssverige. Under hösten ska svensk elitfotboll (Sef) utreda huruvida videodomare ska användas inom svensk ligafotboll. Frågan är långt ifrån avgjord och det råder delade meningar, trots att FIFA och UEFA ställer sig positiva till användningen och utvecklingen. 

 

Har införts successivt

 

VAR användes första gången i officiella fotbollssammanhang under herrarnas VM i Ryssland 2018. Trots en del kritik ansågs användningen ha varit positiv. Kort därefter meddelade UEFA att de kommer att använda videodomare under EM 2020, i Champions League, National League och Europa League från och med säsongen 2019/2020. Det gick till och med att tidigarelägga användningen och VAR användes under de sista 16 matcherna av Champions League 18/19. Liverpool vann hela ligan och oddsen för att de vinner nästa år igen är 8.00. Enligt Unibet är det däremot Manchester City som är förhandsfavoriter med oddsen 5.50. I Europa League är det Manchester United som har bäst odds för att vinna (6.50).

(Källa: Unsplash)

 

Inget VAR i Allsvenskan 2020

 

Det är den här utvecklingen som har fått svensk elitfotboll att undersöka om VAR ska börja användas i Sverige. Om svenska klubbar börjar spela i Europa där videodomare är standard måste de vara införstådda med systemet. Svenska domare måste också kunna döma matcherna när det blir möten på hemmaplan. 

 

Premier League kommer att börja använda VAR för första gången inför kommande säsong. Det kommer däremot att dröja innan Allsvenskan och Superettan gör det. Utredningen som har startats av Sef görs för att se vad opinionen säger. Kommer videodomarna verkligen att behövas eller kommer de att hämna sporten? Just nu finns det röster från båda sida. Det är också en stor kostnadsfråga som kan vara svår att möta i de mindre fotbollsklubbarna. Utredningen förväntas vara klar i september. 

 

Oavsett vad utredningen visar kommer den inte att ha ett avgörande. Det slutgiltiga beslutet kommer att tas av svenska fotbollsförbundet (svFF). VAR kommer däremot inte att införas till de närmaste säsongerna och framför allt inte till säsongen 2020. Det är helt orealistiskt, enligt Sef:s generalsekreterare Mats Enquist. 

 

Delade åsikter

 

Det är tydligt att åsikterna gällande systemet går isär. VAR introducerades som ett sätt att komplettera domarna i svåra situationer. Det skulle även minska avbrotten som uppstår när domare och spelare är oense om en bedömning. Tyvärr har VAR orsakat avbrott och domarna har inte alltid varit införstådda med när systemet ska användas. Detta såg vi inte minst under dam-VM i Frankrike då användningen av VAR fick mycket kritik. Om videodomare ska användas är det viktigt att de andra domarna är införstådda med när och hur systemet ska användas. De måste också ha chansen att arbeta med det, vilket är svårt när det än så länge är få ligor som använder det.

 

(Källa: Unsplash)

 

Utvecklingen med VAR kommer att vara svår att hindra och det används redan i andra sporter, däribland ishockey. Systemet kan mycket väl vara lösningen för få till ett schystare spel, med förutsättningen att det används rätt.



Spelbolag

ÅldersgrĂ€ns 18+ Regler & villkor gĂ€ller för samtliga spelbolag.

FÄ ett gratisspel upp till 500 kr samt 100 freespins hos Nordicbet - Registrera dig & HÀmta bonusen hÀr
Betinia Erbjuder alla nya kunder ett gratisspel - upp till 120 kr - HÀmta hÀr
Bethard Erbjuder alla nya kunder en bonus - upp till 1000 kr - HÀmta hÀr

Vi rekommenderar

VÀlkomstbonus! 100% upp till 5000 kr hos Fastbet HÀmta den hÀr!
Hos Campobet fÄr du ett gratisspel upp till 120 kr - HÀmta den hÀr!
VÀlj mellan tvÄ bonusar hos ComeOn! 100% upp till 3000 kr eller sÀtt in 100 kr och fÄ 500 kr - HÀmtas hÀr!
Hos betsson fÄr du ett gratisspel upp till 500 kr samt 100 freespins - HÀmta den hÀr!
Hos betsafe fÄr du ett gratisspel upp till 500 kr samt 100 freespins - HÀmta den hÀr!

Vi rekommenderar

Högsta bonusar

3000 kr
1000 kr
1000 kr
1000 kr
1000 kr
1000 kr
1000 kr
1000 kr
1000 kr


Copyright © Rekar.se - Alla rÀttigheter reserverade.

Rekar.se - SVERIGES SPELKÄLLA

Rekar.se Àr en oberoende webbsida och Àr inte ansluten till nÄgon spelsajt. VÄrt primÀra mÄl Àr att tillsammans med vÄra
anvÀndare förse sajtens besökare med speltips. Dessutom erbjuder vi statistik, tÀvlingar, bloggar och
dagliga diskussioner pÄ speltavlan. Kontakt: info@rekar.se
ÅldersgrĂ€ns 18+ Regler & villkor gĂ€ller för samtliga spelbolag. Spela ansvarsfullt www.gamblingtherapy.org & www.stodlinjen.se